Organe de masini

1. Asamblari cu pene paralele

Asamblarile cu pene paralele sunt des utilizate in domeniul constructiilor de masini, deoarece se executa relativ usor si sunt capabile de a transmite momente mari. Se folosesc frecvent la fixarea pe arbori a rotilor dintate, rotilor de curea sau de lant, a semicuplajelor, a volantilor, etc. Se pot realiza asamblari cu strangere, alunecatoare sau chiar cu joc.

Descarca fisier

2. Asamblari cu inele de siguranta

Inelele de siguranta se folosesc frecvent in constructia de masini pentru asigurarea pieselor sau a organelor miscarii de rotatie, la deplasari axiale. Ele pot fi pentru arbori sau pentru alezaje si in general sunt capabile de a prelua forte axiale destul de mici. Pentru a se putea monta si pentru a functiona in conditiuni bune, ele trebuiesc executate din materiale cu caracteristici mecanice ridicate si cu proprietati de arcuire bune.

Descarca fisier

3. Degajari pentru rectificare

Degajarile pentru rectificare sunt prelucrari mecanice impuse in anumite situatii. Se recomanda mai multe tipuri de degajari: pentru rectificarea unei singure suprafete sau pentru rectificarea a doua suprafete la arborii in trepte, sau degajari pentru separarea a doua diametre egale, dar cu tolerante diferite.

Descarca fisier

4. Capete de arbori

Arborii sunt organe de masini cu miscare de rotatie, destinate transmiterii momentului de torsiune componentelor cu care sunt echipate. Forma si dimensiunile capetelor acestor arbori sunt multiple, determinate fiind de conditiile concrete in care sunt pusi sa functioneze. In fisierul atasat, prezint cateva dintre acestea.

Descarca fisier

5. Suruburi cu cap hexagonal, Piulite hexagonale normale si joase, Gauri de trecere

In constructiile de masini, cele mai des utilizate elemente de asamblare sunt suruburile cu diferite forme ale capului, saibele plate si cele Grower, precum si piulitele, care pot la randul lor sa fie de mai multe feluri: hexagonale normale sau joase, elastice sau cele cu auto-sigurantare, prizoniere, etc. In fisierul atasat, veti gasi dimensiunile caracteristice ale suruburilor cu cap hexagonal normal, ale piulitelor hexagonale normale si joase, precum si dimensiunile gaurilor de trecere pentru aceste suruburi.

Descarca fisier

6. Surub cu cap cilindric

Suruburile cu cap cilindric sunt organe de asamblare utilizate des la constructia diferitelor dispozitive si a gabaritelor. Se utilizeaza mai ales in situatia in care capul surubului trebuie, din motive obiective, sa se ingroape intr-una dintre piesele ansamblului respectiv. In general, aceste suruburi au, din punct de vedere al filetului, pas normal si mai rar pas fin, mai ales atunci cand trebuie sa asigure o forta mare de strangere.

 Descarca fisier

7. Surub cu cap ingropat

Suruburile cu cap ingropat, ca si cele cu cap cilindric, sunt organe de asamblare utilizate in situatia in care capul surubului nu trebuie sa depaseasca suprafata piesei pe care o fixeaza. De regula sunt cu filet pas normal, dar uneori, in situatii justificate, pot fi si cu pas fin.

 Descarca fisier

8. Echivalenta Duritate HRC-Rezistenta la rupere

Caracteristica mecanica a otelurilor aliate, calite si revenite se exprima in kgf/mm2, dar cea mai uzuala metoda de a verifica aceasta caracteristica, este metoda Rockwell cu con de diamant (HRC), adica masurarea amprentei lasata de conul de diamant cu unghi la varf de 120 de grade, apasat pe suprafata piesei cu o anumita forta. O echivalare intre aceste doua valori, este data in fisierul atasat.

Descarca fisier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>